reede, 20. oktoober 2023

Kes meist ei mäletaks aegu, kui välismaale iseseisvalt seljakotiga reisimine algas Lonely Planeti ostmisest. Oi, need olid kuldsed ajad. Ja kapsaks loetud raamatud. Ma ise olen näiteks terve Ida-Aafrika ja Zambia Lonely Planeti abil läbi reisinud ning samamoodi seiklesin esimestel aastatel ringi ka Keenias. 


Nutitelefoni tulekuga lükati aga Lonely Planet troonilt. Tuli googeldamine ja foorumid ja blogid ja... kuni selleni, et viimastel aastatel teen ma suure osa oma reisiplaneerimist hoopis Youtube abil. Arvestades seda, kui kiirest asjad muutuvad ja kui kiiresti on viimast infot veebist leida, siis reisi detailide planeerimiseks kasutaks ma kindlasti veebi. Raamatutel on oma koht, selleks, et saada sissejuhatav või üldine idee riigist. Samas on Youtube "reisisektsioon" viimastel aastatel väga suure arengu teinud. Võib-olla on Youtubest võimalik isegi natuke liiga detailset infot saada. Sest kui veeta mitu kuud, et oma sihtkoha kohta kõikvõimalikud videod läbi vaadata, siis kus on lõpuks üllatusmoment. 

Milliste küsimustega ma siis Youtube poole pöördun? Absoluutselt kõigega. Kuna ma pole kaugeltki ainus, kes reisiplaneerimise puhul Youtube poole pöördub ning informaativsele sisule nõudlust on, siis seal kus nõudlust, leiab ka pakkumist. Alustades näiteks viisadest. Vietnam annab uuesti välja 3-kuust online viisat. Kuna igal riigil on viisataotluses oma nõksud ja trikid, siis selleks, et ma sellise lihtsa asjaga nagu viisataotlus, ei häviks, läheb enne protsessi alustamist ikka käima paar videot, kus sarnane asi teistel reisijatel juba läbi tehtud ning põhilised põrumiskohad saab kiirelt selgeks. Ning neid videosid on ja palju. Kes räägib samm-sammult protsessist, kes juhib tähelepanu suurematele probleemidele, kes jagab detailselt oma kogemust. Absoluutselt kõik on olemas. Ainult vaata ja õpi.

Samamoodi saab Youtubes mugavalt välja valida linnasid, kus oma reisi ajal peatuda. Kui üks pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna, siis üks video ütleb veelgi enam. "Ilus rand" võib tähendada väga paljusid erinevaid asju täpselt samamoodi nagu ka "mõnus õhkkond". Kui aga järjekordne reisija mööda tänavaid kõnnib, siis kõnnin temaga justkui kaasas. Ja olen juba enne reisi 100% veendunud, et näiteks Canggu rand Balil on oluliselt kehvem koht kui Da Nang'i imeilus rand Vietnamis. Ehk siis ma tean, kuhu oma rannategevused planeerin. Samuti on mul pilt selge ka pärast seda, kui Laosest Kambodžasse mööda maad reisimise kohta infot otsides oli kõige levinum pealkiri "kuidas ma piiriületusel skämmi sain", siis saan selle põhjal oma otsused teha. Mis on ulmeline, on kõige tavalisema keskmise Youtuberi videokvaliteet. Mingil hetkel tehakse investeering korralikku kaamerasse ja mikrofoni, pole harvad ka droonikaadrid ja uskumatult detilne videotöötlus. See peidab endas ka veidi ohtusid, näiteks kui ma huvi pärast vaatasin Koh Lipe saare videosid Tais, kus ka ise mõned päevad veetnud olen, siis tundus mulle justkui oleks see saar ilusamaks töödeldud. Jah, saar oli ilus, kuid mulle just kustumatut muljet ei jätnud - tagasi ma ei läheks, vaid avastaks pigem uusi kohti. Kuid Youtuberitel on ka see omadus, et nad oskavad igas kohas otsida just seda ilu ja põnevust. Mina tegin lihtsalt saarele ringi peale ja läksin tagasi hosteli. 

Üks eraldi kategooria, mis Youtubes leidub, on toiduvideod. Mulle meeldib süüa head toitu, aga ma pole selle nimel kunagi oma reisitrajektoori või tegevusi planeerinud. Fookuses on ikkagi olnud muu. Kagu-Aasias reisijatel tundub toit aga olevat absoluutne lemmikteema. Olen üsna kindel, just toit on selle piirkonna kõige rohkem kajastatum teema Youtubes. Minu jaoks on see muidugi kasulik, sest saan üsna vähese vaevaga kätte visuaalse info asjadest, mida võiks ja tahaks proovida ning siis ei jää mul põnevad toidud proovimata. Siinkohal ei saa ma jätta teiega jagamata Mark Wiens'i 10 miljoni jälgijaga reisimisele pühendatud toidukanalit. Mark kutsub end oma instagrami lehel "Full time eater" ning toiduvideosid on ta teinud juba 14 aastat. Absoluutselt kõige esimesest videost peale kiirgab temast positiivsust ning suurt soovi oma toidukogemusi jagada. Täpselt sama enutsiastlikult, kui ta tegi oma kanalit vaid paari jälgijaga, teeb ta endiselt videosid ka 10 miljoni jälgijaga - veetes enamus aega tagasihoidlikes tänavakohvikutes, sest just sealt otsib ta parimaid maitseid.



Lisaks toiduvideotele leiab väga palju videosid ka eelarvest. Kuid siin tuleb tähele panna, et sõnadel "odav" ja "säästlik eelarve" täpselt nii palju tähendusi, kui on inimesi. Õppisin üsna kiirelt, et suuremale osale USA-st pärit reisijate jaoks tähendab "ülimalt odav elu" eelarvet, mis ületab korralikult keskmist Eesti palka. Lihtsalt lähtepunktid on niivõrd erinevad. Samuti ka mugavus ja elustiil, mida Aasias otsitakse. Paljud välismaa reisijad naudivad seda, et saavad kolm korda päevas käia väljas söömas ning tihti kohalikus mõistes päris kallites kohtades. Minu kogemus on näidanud, et mida väiksema eelarvega elada, seda rohkem kohalikku elu näeb ja kogeb. Keenias jõudsin ma niimoodi mingil hetkel ikka väga kohaliku eluni - kui ma 4 kuud keset küla mudaonnis elasin ning jõest joogi- ja tarbevett tassisin. Oli kogemus. Hetkel eelistaks, et vett tassima päris ei pea. 

Mul on mitmeid lemmikuid kanaleid ning jagan siin teiega mõnda põnevamat. Kõigepealt Paddy Doyle. Ma avastasn ta kõigepealt selliselt kanalilt nagu "The budgeteers", kus konsept oli lihtne - neil kolmekesi sõpradega oli 1000 EUR ja teatud piirkond maailmas, kus nad proovisid siis võimalikult kaua selle summaga reisida. See oli täiesti eriline ja hästi tehtud stiil Youtubes, kuid mingil hetkel kolis ta ise Taisse ning hakkas 1.5 aastat tagasi tegema täisajaga Youtube. Kuna ta ise elab Kagu-Aasias, siis on tema videod ääretult põhjalikud ja hästi tehtud. Eriti põhjalikud on tema Tai videod, nimelt reisis ta mootorrattaga Tai kõigisse 77 provintsi, mis võttis tal kokku aega üle aasta. Paddy teeb videosid ausalt, pühendumusega ja ääretult põhalikult. Kui mul on mõne Kagu-Aasia sihtkoha kohta infot vaja, pöödun julgelt esimesena just tema kanali poole. 



Järgmiseks julgen soovitada meie põhjanaabrit Joose the Nomad. Kuna eestlastest diginomaadidest Youtubereid pole mul õnnestunud veel leida, siis see on lähim, kuhu ma jõudsin - Joose on Soomest. Ikka on tore tuttavat aktsenti kuulda ning vaadata, mida soomlane asjadest arvab. Jagan siin tema kõige populaarsemat videot, mis on juhuslikult tehtud just ühest minu sihtkohast, Da Nang'i linnast Vietnamis. Sellel videol võis ja võis mitte natuke olla oma roll selles, et ma just Da Nang'i välja valisin.


Rääkides Youtuberitest, kes minu lehel pidevalt ennast justkui iseenesest ilmutavad, siis ei saa ma kindlasti unustada ka Brian and Carrie kanalit, kes toodavad videosid väga püsivalt ja järjekindlalt. Nemad kuuluvad kõvasti pead tõstvasse koolkonda, kes on otsustanud varajaselt pensionile minna ning kas oma vara maha müüa või hoopis investeeringutest elada ning ... reisida pikalt, vähemalt kümme aastat. Loomulikult pole see selline reisimine, et iga päev ollakse uues kohas, aga neil on üsna sarnane stiil minu reisiplaanile, kus ollakse kuskil kuu aega ühes kohas. Võrdluseks siis nende Da Nang'i video.


See Youtuberite osa siin ei oleks täielik ilma absoluutsete legendide, Kara&Nate'ta. Nende kanal on kasvanud ja väga suureks 3.65 miljoni jälgijaga. Kui nad alustasid reisimist oma säästude eest, siis hetkel on nad täisajaga Youtuberid ning saavad endale lubada juba tavavaataja jaoks isegi võib-olla natuke liiga luksuslikke asju. Aga noh - vaadata on ju tore.


Viimasena jagan kanalit Backpacking Bananas - see on lihtsalt nii tore reisikanal ning temaga on mul võib-olla ennast kõige lihtsam samastada. Christianne on teinud äärmiselt palju tööd oma kanaliga ning tundub, et tema jälgijate arv on kasvanud üsna orgaaniliselt läbi aastate. 


Enne, kui te nüüd hakkate neid kanaleid vaatama ning võib-olla leiate veel mõned (tuhanded) põnevad kanalid, siis lihtsalt hoiatuseks, et tagajärgede eest vastutate ise. Selline tegevus võib viia heal juhul reisikanalite sõltuvuseni ning halvemal juhul mõne pikema reisini ja noh...üldse võib teie elu pea peale pööratud saada. Aga. See võib ka seda väärt olla. Mina lahkun, nautige videosid :)

0 Comments:

Postita kommentaar

Toetab Blogger.

Blog Archive

Otsing sellest blogist