esmaspäev, 9. oktoober 2023

Rahvus on ikka üks imeline asi

Lugu üle toodud teisest blogist, esialgselt kirja pandud: 8/28/18 6:42 PM


Siin mõned mõtted, mille panin kirja paar kuud tagasi, aga mis jäid siis mingitel segastel põhjustel avalikustamata :)


Tänase päeva tööülesanne oli lihtne. Istu autosse, sõida 10 tundi, käi paar korda bensukas ning astu Ukraina teises otsas autost välja. Just siitsamast autost ma seda postitust kirjutangi, et mitte seda ehedat emotsiooni kaduma lasta, mis mul tekkis. Sõidame siis Kiievist Ida-Ukrainasse. Viimased tunnid on meile tee ääres vastu vaadanud enamasti vaid metsad, väljad ja mõned põllud. Maju on vähe ja üksikud. 

Minuga on autos inimesed, kes ise elavad hetkel Kiievis, kuid sõidavad iga kuu teise Ukraina otsa "oma inimestele appi". Kui Kiievis elavad miljonid inimesed, kes sellest olemata suudavad suurlinnas rahulikku ja kodust õhustikku hoida, siis viimaste tundide jooksul olen näinud üksikuid vähem ja rohkem lagunenud majakesi, põldusid ja noh...kas ma mainisin põldusid. Aga siiski istuvad just need inimesed sellest suurest Kiievist järjekordselt autosse, et sõita idas asuvasse kriisipiirkonda ning jagada abivajajatele laiali humanitaarabi. Sest "oma inimesi" ei jäeta hätta. Teisi ukrainlasi. Olugi, et tegelikkuses on need inimesed, kes elavad neist terve päevapikkuse teekonna kaugusel ning kellega nad muidu mitte kunagi kokku ei puutuks. Aga see teadmine, et kuskil seal, nende põldude taga on "oma inimesed", liigutab rahvuskaaslasi sõna otseses ja kaudses mõttes.

Ukrainlased on mind ka üldiselt liigutanud. Kodune. Lihtne. Sõbralik. Hooliv. Need on sõnad, mis mulle esimesena pähe tulevad, ükskõik, milliste siin kohatud ukrainlaste peale ma mõtlen. Kokkuhoidvus. Abivalmidus. Lisaks näiteks, kui võrrelda palkasid Ukrainas ja Keenias, siis seal on väike erinevus Ukraina kasuks, kuid see erinevus ei ole nii suur, arvestades Ukraina raskemaid ilmastikutingimusi (väga külmad talved jne). Kuid inimesed tunduvad hakkama saavat. Sest paljudel töötab "keegi kuskil Euroopa Liidus" ja saadab raha koju. Toetatakse üksteist ja saadakse hakkama.

Üks niisama tore pilt Ukrainast :)


0 Comments:

Postita kommentaar

Toetab Blogger.

Blog Archive

Otsing sellest blogist